Aanvullende informatie aanpak

Water

Facts

Water is our base for everything. "The Way Belebro" therefore encourage drinking and be cause the bacteriological and chemical quality of water is not continuously insured, we recommend to improve local water treatment and see it as a good investment. We give the horses purified anti-bacterial and restructured water.

Approach

In het stalmanagement is een check of je paarden voldoende vochtopname hebben dagelijkse routine.

Verder zorg je voor water waar paarden graag (en dus meer) van drinken. Daarom geef je bij voorkeur onconventioneel behandeld water. Je voorkomt dehydratie door te zorgen voor drinkbakken met voldoende toevoer om je paard veel te laten drinken in korte tijd.

Voorts zorg je er voor dat leidingen en reservoirs schoon zijn en niet bevriezen.

Argumenten 

Vochttekort en de stoffen in het water zijn direct van invloed op de fysieke en mentale gesteldheid van het paard.

Veel paarden blijken regelmatig of chronisch vochttekort te hebben als je de proef op de som neemt.

Vochttekort is vaak niet meteen zichtbaar, maar kan wel meteen al de aanzet zijn tot lager prestatievermogen en velerlei aandoeningen waaronder koliek.

Paarden hebben een instinctief gevoel voor de kwaliteit van water; naarmate het minder fris is, drinken ze minder of helemaal niet.

Natuurlijk, onderaards water wordt niet muf en bederft niet. Water uit de waterleiding wél. Dat moet érgens aan liggen.

Gewassen gedijen meetbaar beter op gereconditioneerd water, blijkt uit tests in de aardbeienteelt.

In de vibrationele spectra van water zit veel structurele informatie. De onconventionele behandeling van gereconditioneerd water blijkbaar zodanig dat het lichaam daarop adequater reageert. Mest van paarden die gereconditioneerd water drinken produceert minder ammoniaklucht.

  • Read the studystudieph) from biochemist Paul van der Heijden

Benefits

  • Goed water smaakt beter, de paarden drinken meer.
  • Het stimuleert: de paarden tonen meer energie.
  • Minder ammoniaklucht.
  • Meer glanzende vacht.
  • Toename van de elasticiteit van de huid.
  • Meer weerstand tegen ziekten en minder risico op aandoeningen (b.v. koliek).

Our Tools

Advies / consult

Nutrition

Facts

De energie van het paard wordt bepaald door de voeding, de behoefte door zijn stofwisseling en arbeid, de benutting door fysieke processen. Energie is nodig om te kunnen presteren, maar allereerst om in leven te blijven, zo gezond en fit als maar kan. En overdaad schaadt!

Approach

Afstemming al naar gelang omstandigheden, van het aanbod van voeding, en dan met name voedingsstoffen, op wat het lichaam vraagt.

Ruwvoer moet kunnen voorzien in de voedsel-en voedingsbehoefte van je (sport)paard. Hooi, luzerne en zeewier leveren normaliter alle voedingsstoffen die je paard nodig heeft. Op de dagen dat topprestatie moet worden opbracht, kun je haver of gerst geven voor de dan nodigde extra energie.

Om de behoefte aan voeding en voedingsstoffen vast te stellen, kijk je naar de aanleg, functie, beweging en trainingsarbeid van je paard. Je let op signalen die je paard afgeeft zoals; stress, zand eten, langs ijzer likken, langs muren likken, de manier van plassen en mesten, die aanwijzingen geven aan dat je paard iets te kort komt of te veel krijgt. Laat wat je voert analyseren op samenstelling en kwaliteit.

Benefits

Conditie en prestatievermogen op peil, reductie van onstuimigheid of juist lusteloosheid, reductie c.q. herstelbevordering van hoefdefecten, kolieken en gedragsproblemen.

Our Tools

Advies / Consult

Locomotion

Facts

Beweging is voor paarden een bestaansvoorwaarde, die qua noodzaak meteen komt na ademhalen. Het hele “ontwerp” van een paard, zijn natuurlijke leefomgeving en zijn natuurlijke voedingsmiddelen zijn er op gericht dat hij blijft lopen. Het paard heeft bijvoorbeeld een kleine maag, die vlug weer leeg is. Hij kan lang niet alles eten –het is geen geit- en de natuur heeft in zijn natuurlijke leefomgeving geschikt voedsel ook nog eens dun gezaaid. Beweging is zó belangrijk, dat in de natuur zelfs de aan het paard meegegeven voedingsmogelijkheden als instrument dienen om hem zowat de hele dag aan het lopen te houden.

Approach

Véél beweging helpt het best tegen been-, hoef- en spijsverteringsproblemen; mits zonder stress en zonder pijn. Stimuleer zoveel mogelijk de eigen beweging. Een onmisbare aanvulling daarop is gecontroleerde beweging in een goede, stressreducerende, veilige trainingsmolen met een bodem die past bij de activiteit.

Belang

Reductie van allerlei gezondheidsrisico’s door verhoging van de auto-immuniteit, fitte paarden, minimale blessuregevoeligheid.

Our Tools

Trainingsmolen

Balance

Facts

De lastverdeling en drukuitoefening door de ruiter staat nogal eens haaks op wat de ruiter het paard wil laten doen. Zulke miscommunicatie is verwarrend voor het paard, geeft stress en maakt het paard gespannen. Hoefkatrol, spier- en peesblessures en andere oorzaken van chronische kreupelheid, zijn een veel veelvoorkomend gevolg hiervan. 

Approach

Je werkt aan de balans van je paard en begint bij je zelf. Je geeft je er rekenschap van dat je eigen (on)balans een belangrijke factor is in het ontstaan of voorkomen van overbelastingsproblemen en werkt daaraan. Je houdt bij de training rekening met de links- of rechts-georiënteerdheid van het paard en maakt naast de been- en teugelhulp, vooral ook gebruik van gewichtshulp. 

Benefits

Juiste lastverdeling over het paard, regelmatige gangen, verbetering van het hele voorkomen, betere inzet en prestatie. De paarden gaan de buikspieren gebruiken, de rugspieren ontspannen, kunnen beter over de rug voorwaarts en beter verzamelen. Kreupelheid wordt goed en duurzaam tegengegaan.

Our Tools

Advies / Consult

Training

Facts
Veel spier- en peesblessures en met name ook kraakbeendefecten, zijn het gevolg van alledaagse training en zijn de meest voorkomende oorzaken van uitval of een vroeg einde aan de carrière van het paard.  

Approach
Training begint ermee je paard stressvrij te krijgen en het ontspannen en in balans te laten werken. Het paard wordt “gedirigeerd” met lichte hulpen, met name ook met het lichaamsgewicht. 
Botten, spieren en pezen zijn al onderhouden voor “het zwaardere werk” door inzet van de trainingsmolen -eventueel met (zout)waterbassin- en een vibratievloer. Het voedingsprogramma wordt ingesteld op de fasen van het trainingsprogramma. 
Je streeft ernaar paarden te laten sporten met een volop werkend hoefmechanisme. 

Benefits

Optimale zekerheid over de inzetbaarheid van je paard.
Optimale zekerheid over zijn prestatievermogen.
Goed uithoudingsvermogen.
Een paard dat zich volledig wil en kan geven.
Verlenging van zijn/haar sportcarrière.

Our Tools

Vibratievloer

Hoof care

Facts

Bad hoofs and bad working hoof mechanisms lead to all kinds of problems in other parts of the horse's body. In most cases hoof problems result from restricting the hoof mechanism to function properly.

Approach

To maintain good hooves and to promote sustainable recovery of (very) bad hooves, we lay the foundation with preventive and, where appropriate, therapeutic use of the hoof gel we have developed ourselves (Belebro Hoofgel©). You eliminate notoriously unwanted (nutrients) substances from the menu and you work with a specific, adequate feeding and exercise regime for each individual horse. 

Benefits
A well-perfused hoof and a tough, elastic hoof wall are optimally resistant to, for example, crumbling hooves, hoof wall tears and laminitis (loose hoof wall/tilted coffin bone).

Our Tools

Hoefgel

Surface

Facts

Elke bodem heb z’n voordeel (maar zeker ook z’n nadeel)!

Een verkeerde bodem is de meest voorkomende oorzaak van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Aandoening aan het bewegingsapparaat leggen niet zelden de bodem voor aandoeningen elders, met name spijsvertering en stofwisseling.

Altijd alleen maar beweging op een vlakke perfecte bodem verwent banden en pezen waardoor ze niet opgewassen zijn tegen de impact van ander terrein en onverhoedse en abrupte bewegingen. Bovendien kunnen sommige veel voorkomende materialen schadelijk zijn voor bijvoorbeeld luchtwegen, gewrichten, pezen en banden.

De juiste demping en stroefheid zijn de belangrijkste maatstaven voor de kwaliteit van een rijbak-, renbaan- of trainingsmolenbodem. Bovendien moet de toplaag de hoef bij de afzet genoeg tegendruk geven om het hoefmechanisme goed te laten werken, om een goede doorbloeding te bevorderen.

Approach

Je laat je paard op verschillende bodems trainen en bewegen om alle banden, pezen en spieren te trainen. Je bodem ligt niet alleen thuis maar overal. Je maak systematisch en frequent een buitenrit (ook voor je eigen mind set) op divers terrein (egaal en ruw, vlak en hellend). een ideale gevarieerde training voor je paard.

Je bent je bewust van de mate van stabiliteit, homogeniteit, schokabsorptie en energierestitutie van de bodem waar op je paard loopt, werkt en traint. Op eigen terrein kies je voor een bodem die qua gemak en kosten van onderhoud goed bij te houden is, want een verwaarloosde bodem wordt al snel een slechte bodem.

Our Tools

Advies / Consult

Stabling

Facts

Stalling van paarden met elkaar in een open omgeving reduceert frustratie en stress en levert een wezenlijke bijdrage aan het voorkomen van mentale en fysieke problemen.

Approach

Je brengt je paarden liefst onder in een gemeenschappelijke open ruimte met individuele afscheidingen, rondom vrij zicht, vrij visueel/sociaal contact, prikkels voor zijn interesse, bezigheidsmogelijkheden en voldoende bewegingsruimte, bij voorkeur met uitloop en roulatiemogelijkheid. Je kiest voor separatiematerialen die het mogelijk maken om ieder paard een veilige uitloopmogelijkheid te bieden, omringd door soortgenoten, niet uitnodigen tot ondeugden en wangedrag.

Benefits

Fittere paarden die mentaal en fysiek tot betere prestaties in staat zijn.
Minder risico op hoefaandoeningen, infecties en koliek.
Bevordering van sociaal gedrag, minder agressief gedrag.
Schrikbeheersing.
Gemakkelijk schoon en fris te houden.
Makkelijke evacuatie/ontsnapping bij calamiteiten.

Our Tools

Advies / Consult